Test Τροφικής Δυσανεξίας

H τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση που δημιουργεί δυσκολία στην πέψη ορισμένων τροφών με επακόλουθο τη δυσάρεστη αντίδραση σε αυτά. Κάθε τρόφιμο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία και τα συμπτώματα αυτής μπορεί να εκδηλωθούν σε όλο το σώμα. Η αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί εντός κάποιων ημερών και τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν την συσχετίζει ευθέως με την τροφή που κατανάλωσε. Ως εκ τούτου, οι τροφικές δυσανεξίες συχνά παραμένουν αδιάγνωστες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται πραγματικά. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία όταν η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους είναι κάτι άλλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας και πως προκαλούνται;

Γενικά, τα άτομα που έχουν τροφική δυσανεξία τείνουν να εμφανίζουν:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Φαγούρα

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του φαγητού.

Η ισορροπία του εντέρου έχει σημαντική επίδραση στη συνολική ευημερία του ατόμου.

Image

Όταν το εντερικό φράγμα παραμένει άθικτο, είναι ελάχιστα διαπερατό και αυτό είναι το κλειδί για την ανοχή στις τροφές και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, το υγιές έντερο αποτελεί σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για βακτήρια, ιούς, παθογόνα και συστατικά των τροφίμων. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία του εντέρου και τη διαπερατότητά του. Αυτό επιτρέπει σε συστατικά από τροφές, που δεν έχει ολοκληρωθεί η πέψη τους, να διαπερνούν τα εντερικά κύτταρα, κάτι που πιθανώς οδηγεί στις τροφικές δυσανεξίες.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε τροφική δυσανεξία, καθώς αυτά είναι γενικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά πολλών άλλων καταστάσεων.

Ο έλεγχος των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας για την ανίχνευση των υπεύθυνων τροφών και την σύσταση κατάλληλου διαιτολογίου, ώστε να ελαττωθούν τα συμπτώματα.

FOX (FoodXplorer) test

Τεστ τροφικής δυσανεξίας

Η καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση στα τροφικά αντιγόνα (τρόφιμα) προκαλείται από IgG. Σε αντίθεση με τις άμεσες επιδράσεις της αλλεργίας που προκαλείται από IgE, οι αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας που προκαλούνται από IgG, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εμφανιστούν. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG στο αίμα κατά διαφορετικών τροφικών αντιγόνων έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη καθυστερημένων αντιδράσεων τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας.

Από τα πιο αξιόπιστα Τεστ Δυσανεξίας τροφίμων είναι αυτά με βάση την ELISA in-vitro που εισάγουν μια νέα εποχή στα τεστ τροφικής δυσανεξίας.

Το FOX (Food Xplorer) είναι ένα τεστ πολλαπλών αντιγόνων τροφίμων με βάση την ELISA που επιτρέπει την ταυτόχρονη μέτρηση της ειδικής IgG (sIgG) έναντι μιας πληθώρας εκχυλισμάτων τροφίμων και μοριακών τροφικών αντιγόνων (286 τροφών).

Η δοκιμασία ανιχνεύει:

• Ειδικές IgG (sIgG) έναντι συστατικών τροφών

Η μέτρηση των sIgG είναι ημιποσοτική, με εύρος:️ 5,0 – 50,0 μg/ml

Κλινική χρησιμότητα:

Το Food Xplorer (FOX) είναι μια in-vitro διαγνωστική δοκιμασία (IVD), βασισμένη στην τεχνική ELISA (ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία), που χρησιμοποιείται για την ημιποσοτική μέτρηση της ειδικής ανοσοσφαιρίνης IgG (sIgG) έναντι 286 αντιγόνων τροφών. Οι 13 ομάδες τροφίμων όπου ανήκουν τα αντιγόνα αυτά, είναι: γάλα και αυγά, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά και σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, εδώδιμα μανιτάρια, νέα τρόφιμα, καφές και τσάι, άλλα.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το FOX στηρίζεται στην Τεχνολογία νανοσφαιριδίων όπου ακινητοποιούνται εκχυλίσματα και πρωτεϊνες τροφών για την ανίχνευση αντισωμάτων IgG (υποκατηγορίες IgG 1-4) στο αίμα του ασθενούς. Αποτελεί ημι-ποσοτική μέθοδο και βασίζεται στη βασική ανοσοενζυμική μέθοδο ELISA. Η παρούσα εξέταση έχει πάρει ευρωπαϊκή σήμανση CE για διαγνωστικούς σκοπούς.

Image

Αποτελέσματα:

  • Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς σε ηλικία ή φύλο.
  • Τα επίπεδα IgG δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών.
  • Κάθε ασθενής εμφανίζει εξατομικευμένο προφίλ IgG έναντι τροφικών αντιγόνων.
  • Σε υγιή άτομα, τα επίπεδα IgG για μεμονωμένα αντιγόνα τροφών είναι συνήθως <10,0 μg/ml.

Αξιολόγηση των Αποτελεσμάτων:

  • Τα επίπεδα sIgG δείχνουν τον βαθμό ευαισθητοποίησης, όχι απαραίτητα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
  • Η ερμηνεία πρέπει να γίνεται από κλινικό ιατρό ή διατροφολόγο, πάντα σε συνδυασμό με:
    • Ιστορικό
    • Κλινική εικόνα
    • Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις

Ποια είναι τα Οφέλη;

  1. Καλύπτει όλες τις σχετικές ομάδες τροφίμων σε μία δοκιμή
  2. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται από συστηματική αναφορά που παραλαμβάνει ο συγκεκριμένος ασθενής
  3. Περιλαμβάνονται εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις
  4. Ελέγχει 286 τροφικά αντιγόνα από 13 διαφορετικές ομάδες τροφίμων
  5. Περιλαμβάνονται βασικά και νέα τρόφιμα

Τι γίνεται μετά την εξέταση

Μετά την εξέταση ο γιατρός σας θα σας δώσει κατάλληλες και λεπτομερείς οδηγίες για τη διαχείριση των τροφών που σας προκαλούν δυσανεξία, καθώς και οδηγίες με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης για τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας, εξατομικευμένα πλέον για το δικό σας οργανισμό.

Πλέον ο γιατρός σας θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για βασικούς λόγους που σας προκαλούν τα συμπτώματα αυτά και θα προτείνει τον πιο αποτελεσματικό για εσάς τρόπο αντιμετώπισης με προσαρμογή διατροφής και τρόπου ζωής, με συμπληρώματα διατροφής αν απαιτούνται και αν κρίνει απαραίτητο, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των συμπτωμάτων σας και όχι μόνο τα ίδια τα συμπτώματα.

Image

Search