ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Image
ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΚΑΠΝΙΣΜΑ

  Ο βελονισμός είναι μια φυσική μέθοδος απεξάρτησης από την νικοτίνη, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή. Δεν έχουν σημασία τα χρόνια και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος. Σημασία έχει να προσπαθήσει όταν αισθανθεί έτοιμος. Ο βελονισμός δεν κόβει το κάπνισμα, μειώνει όμως σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια του συνδρόμου στέρησης. Βοηθάει τον εγκέφαλο, να παράγει γρήγορα τις δικές του ουσίες που θα αντικαταστήσουν την ευφορική, αντικαταθλιπτική και τονωτική δράση της νικοτίνης ,οπότε βοηθάει αποτελεσματικά τον καπνιστή να βρει την δύναμη να το κόψει.

ΠΩΣ ΔΡΑ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;

  Η απότομη διακοπή λήψης νικοτίνης υποχρεώνει τον εγκέφαλο να παράγει τις δικές του ουσίες που θα αντικαταστήσουν την δράση της (ενδορφίνη, ακετυλοχολίνη, ντοπαμίνη). Η προσαρμογή αυτή απαιτεί χρόνο (4-6 μήνες) και στο διάστημα αυτό ο πρώην καπνιστής δυσκολεύεται πολύ και παρουσιάζει στερητικό σύνδρομο (ευερεθιστότητα, εκνευρισμός, αμηχανία στα χέρια, τρόμο άκρων, έλλειψη συγκέντρωσης, μελαγχολία, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, τάση για φαγητό, κεφαλαλγία, εφίδρωση, οξύ stress, έντονη επιθυμία για τσιγάρο).
Η τοποθέτηση βελόνων στα σημεία βελονισμού, προάγουν την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μεταφέρονται στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εξάρτηση και την ευχαρίστηση. Εκεί οι ουσίες αυτές, μιμούνται την δράση της νικοτίνης. Μετά από 1-2 συνεδρίες, ο καπνιστής περιγράφει την γεύση του τσιγάρου ως μεταλλική δυσάρεστη, ενώ πολλές φορές αναφέρουν ζαλάδα.
Image

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

-    Λήψη ιατρικού ιστορικού, επεξήγηση της διαδικασίας.
-    Ζητείται από τους καπνιστές, να μην έχουν καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο ή τουλάχιστον να μην έχουν καπνίσει από το πρωί.
-    Τα πιο διαδεδομένα σημεία βελονισμού είναι: πρόσωπο, χέρια, αυτί.
-    Συνήθως χρειάζονται 6-8 συνεδρίες (εξαρτάται από τον βαθμό εθισμού).
-    Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους διακοπής καπνίσματος.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

  Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο σταδιακά και καπνιστές που θέλουν να το κόψουν "μαχαίρι". Εάν ο πρώην καπνιστής εκτεθεί σε κάποια στρεσογόνα κατάσταση και ξανανιώσει την επιθυμία να ανάψει τσιγάρο, συνίσταται 1 (μία) συνεδρία βελονισμού ως συντήρηση.
  Ένα αποτέλεσμα του βελονισμού είναι ότι ο καπνιστής νιώθει πολύ δυσάρεστη τη γεύση του τσιγάρου στο στόμα του ακόμη και από την 1η συνεδρία. Οι ασθενείς περιγράφουν τη γεύση του τσιγάρου ως μεταλλική και πολλοί αναφέρουν ότι ζαλίζονται, όπως ακριβώς τους συνέβη την πρώτη φορά που δοκίμασαν να καπνίσουν.
Ο βελονισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σωματικής εξάρτησης, χάρη στην ηρεμία που δημιουργεί, αλλά και λόγω της απέχθειας προς το ¬τσιγάρο που προκαλεί. Παράλληλα, όμως, αυτή η χαλάρωση επιδρά και σε ψυχικό επίπεδο.

Image
Image

Search