Άνοια

Μήπως συχνά ξεχνάτε πρόσφατα γεγονότα; Μήπως συχνά εκφράζεστε με περισσότερη δυσκολία απ’ ότι στο παρελθόν;  Μήπως συχνά ψάχνετε αντικείμενα όπως κλειδιά, τηλέφωνα, γυαλιά κ.λ.π;  Μήπως συχνά εντοπίζετε δυσκολία στο να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας; Μήπως συχνά ξεχνάτε τα ραντεβού σας;  Μήπως συχνά ξεχνάτε προγραμματισμένες υποχρεώσεις σας;
Σκεφτείτε αν τα παραπάνω αφορούν εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;
Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι η απώλεια μνήμης ήταν συνέπεια του γήρατος. Σήμερα πιστεύουμε ότι η αντίληψη αυτή είναι πλέον λανθασμένη. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Άνοια… τι είναι;
Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική γνώση, η πιο συχνή αιτία άνοιας είναι η σταδιακή εκφύλιση των κυττάρων του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία
της μνήμης και τις άλλες νοητικές λειτουργίες. Σε κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο παρουσιάζεται μια απώλεια κυττάρων με την πάροδο του χρόνου, και αυτό είναι μια
φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, στην νόσο της Άνοιας η απώλεια αυτή εμφανίζεται σε πολύ εντονότερο βαθμό.

Άνοια… και συμπτώματα
- Εξασθένηση της μνήμης
- Αδυναμία στην αναγνώριση προσώπων ή αντικειμένων
- Προβλήματα προσανατολισμού, ακόμη και σε οικείους χώρους
- Δυσκολία σε ορισμένες απλές δραστηριότητες
- Διαταραχές της σκέψης και του λόγου
- Προβλήματα στην ομιλία
- Κρύψιμο ή χάσιμο αντικειμένων
- Προβλήματα στην «αφηρημένη σκέψη», φτωχή κρίση
- Παράξενη συμπεριφορά, αλλαγές στη διάθεση
- Μεταβολές της προσωπικότητας

Άνοια… και ηλικία
Ο κίνδυνος για την ασθένεια αυξάνει με την ηλικία. Στους περισσότερους ανθρώπους με τη νόσο της Άνοιας, τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 65 ετών. Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα να έχουν ήπια συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα προτού γίνει η διάγνωση. Η άνοια, συμπεριλαμβανομένου και της ν. Αlzheimer αποτελεί νόσο και δεν αποδίδεται πάντα στις φυσιολογικές συνέπειες του γήρατος.

Άνοια… και διαγνωστική προσέγγιση
- Αρχικά ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό με δομημένη συνέντευξη σχετικά με ιατρικά προβλήματα του παρελθόντος, και τυχόν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Ιατρικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος.
- Δοκιμαστικά τεστ για τη μέτρηση της μνήμης, επίλυσης προβλημάτων, προσοχής και ομιλίας.
- Απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία - μαγνητική τομογραφία) σε απεικονιστικά ιατρεία για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που εμφανίζονται με συμπτώματα άνοιας και τον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος.
-Συνολική αξιολόγηση των παραπάνω από ειδικό νευρολόγο.

Άνοια… και μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο
- Μείωση της χοληστερόλης
- Μείωση των υψηλών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
- Έλεγχος του διαβήτη
- Τακτική άσκηση
- Ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό
- Ισορροπημένη διατροφή
- Το κάπνισμα θεωρείται απαγορευτικό

Η πρώιμη διάγνωση της άνοιας συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ και τα οφέλη του!

Image

Search