Ενεργός Γήρανση - Τρίτη Ηλικία

Ενεργός Γήρανση - Τρίτη Ηλικία

Ενεργός Γήρανση

 

Τι λέμε <<γήρανση>> Ποια η <<πραγματική ηλικία>> μας?

Γήρανση είναι το συνολικό φαινόμενο των μορφολογικών, βιολογικών και ψυχολογικών διαδικασιών που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου υπό την επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, κατά το οποίο παρατηρείται προοδευτική εκφύλιση των κυτταρικών λειτουργιών. Η έναρξη και πορεία των διαδικασιών αυτών διαφέρει χρονικά σε κάθε άνθρωπο.

Ο ορισμός του ηλικιωμένου δίνεται σήμερα με βάση την χρονολογική ηλικία (>65 έτη), ηλικία που όμως δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην πραγματική βιολογική ηλικία.

Σκοπός μας, λοιπόν, είναι, με σύμμαχο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, να διατηρήσουμε σε υψηλό βαθμό αυτό που ονομάζεται <<ενεργός γήρανση>>, αρχίζοντας από την μέση ηλικία (>55 έτη). Για μια παραγωγική 3η ηλικία πρέπει να προετοιμαστούμε  αρκετά νωρίτερα!

Τα ενεργά ηλικιωμένα άτομα συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιή σωματικά, πνευματικά και ψυχικά απολαμβάνοντας μια καλή ποιότητα ζωής , ώστε να μπορούν να είναι πηγή σοφίας για τα νεότερα άτομα και να χαίρονται την κάθε στιγμή!

Στα πλάισια της ολικής γηριατρικής αξιολόγησης διαθέτουμε εξειδικευμένα κλινικά, εργαστηριακά , ψυχοακουστικά μέσα και μεθόδους που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπευτική προσέγγιση ώστε να προλάβουμε και να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις στην 3η ηλικία. Τέτοια μέσα είναι:

 • Πολυδύναμη γηριατρική αξιολόγηση( CGA) για την εκτίμηση της φυσικής, πνευματικής και συναισθηματικής κατάστασης
 • Τέστ ψυχοακουστικής διερεύνησης για την εκτίμηση της ικανότητας ακουστικής αντίληψης και ενεργοποίησης του εγκεφάλου:

  Μετά την μέση ηλικία, το αυτί αρχίζει να χάνει τη δυνατότητα ανάλυσης των ήχων υψηλών συχνοτήτων, που οδηγεί σε πτώση ακοής σε μικρό, ή μεγάλο βαθμό, με επίπτωση την ανεπαρκή ηλεκτροχημική ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Η πρώτη ιδιότητα του αυτιού είναι να φορτίζει ηλεκτροχημικά τα εγκεφαλικά κύτταρα.

  Είναι το ανθρώπινο δυναμό μας. Όταν αυτό δεν γίνεται, τότε έχουμε ανεπαρκή ενεργοποίηση του εγκεφάλου, απώλεια ενέργειας, μυϊκή υποτονικότητα και αστάθεια.

  Σε συνεργασία με το Κέντρο Ακουστικο-Ψυχολογικών Εφαρμογών Tomatis παρέχουμε ένα πλήρες ηχητικό πρόγραμμα που επαναεκπαιδεύει οστεο-μυϊκά το αυτί, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

  Έτσι συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικής και νοητικής λειτουργίας.

  Η ηχοθεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στην:

   -Επιβράδυνση της αναμενόμενης πτώσης της ακοής

-Βελτίωση της λειτουργίας του αιθουσαίου, του σημαντικότερου παράγοντα που συνδέεται με την ισορροπία

-Ενεργοποίηση του εγκεφάλου, που συνδέεται με την καλή διάθεση και ενέργεια

 • Πρώιμη διάγνωση άνοιας
 • Έλεγχος καρδιακής λειτουργίας, οπτικής και ακουστικής οξύτητας, οστικής πυκνότητας
 • Εργαστηριακές εξετάσεις:
    -Αιματολογικές (αναιμία, σίδηρο, φιλλικο οξύ, βιταμίνες, έλεγχος θρομβοφιλίας)  -Βιοχημικές ( γλυκαιμία, έλεγχος νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, ηλεκτρολυτών, λιπιδαιμικού προφίλ)
    -Ορμονολογικές (θυρεοειδική λειτουργία, τεστοστερόνη, προγεστερόνη)
    -Προληπτικός ογκολογικός έλεγχος ( ογκολογικοί δείκτες)
    -Αντιοξειδωτική ανάλυση-έλεγχος ελευθέρων ριζών που σχετίζονται άμεσα με την γήρανση
    -Έλεγχος μεταβολικών διαταραχών σε κυτταρικό επίπεδο- Health cellular test:
   

  To Health cellular test είναι μία μέθοδος εκτενούς ανάλυσης της μεταβολικής λειτουργίας του ανθρώπινου κυττάρου.

  Αποτυπώνει τις αλλαγές που συμβαίνουν σε επίπεδο μεταβολικών αντιδράσεων στον οργανισμό, αναδεικνύοντας μεταβολές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παθολογικές εκδηλώσεις. Ουσιαστικά αποτελεί την ακτινογραφία του κυττάρου, η οποία μας προσφέρει πέρα από τον συνήθη έλεγχο, πρόσθετες πληροφορίες στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας του οργανισμού.

  Με το τεστ αξιολογούνται

  • Μεταβολισμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπιδίων
  • Μεταβολισμός νευρικών κυττάρων και νευροδιαβιβαστών
  • Παραγωγή κυτταρικής ενέργειας (κύκλος Krebs)
  • Επάρκεια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά
  • Γαστρεντερική λειτουργία
  • Οξειδωτικό στρες και παρουσία οξειδωτικών βλαβών στα κύτταρα
  • Ενυδατική κατάσταση των ιστών
  • Τροφικές δυσανεξίες

  Έτσι , αποκτούμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του κυττάρου, ανακαλύπτουμε σε πρώιμη φάση τυχόν δυσλειτουργίες σε κυτταρικό επίπεδο και μπορούμε έγκαιρα χορηγώντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.  

 

Με βάση τα αποτελέσματα δίνονται οδηγίες σχετικά με τη βελτίωση του τρόπου διαβίωσης, των διατροφικών συνηθειών, την χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, την χορήγηση τυχόν αναγκαίας θεραπευτικής αγωγής , την θεραπευτική παρέμβαση μέσω ηχοθεραπείας με σκοπό την διατήρηση μιας νεότερης βιολογικής ηλικίας μέχρι τα βαθειά γεράματα! Το να νιώθουμε και να δείχνουμε νέοι είναι στο χέρι μας περισσότερο από ότι νομίζουμε! Πολλές από τις επιπτώσεις της γήρανσης είναι αναπόφευκτες συνέπειες κάποιων επιλογών μας και όχι της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Έτσι με οδηγό την σφαιρική προληπτική προσέγγιση και τις συστάσεις που γίνονται μπορούμε να πετύχουμε και να παρατείνουμε την καλή ποιότητα ζωής!

Image

Search