ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Image

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

    Ο βελονισμός είναι μια ήπια, αθώα και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική. Ξεκίνησε πριν 4000 χρόνια στην Κίνα και εφαρμόστηκε στην Ευρώπη πριν 160 χρόνια. Ο ιατρικός βελονισμός αναφέρεται στην εφαρμογή του βελονισμού, ως αυτόνομη ή συμπληρωματική θεραπεία, σύμφωνα με την δυτική ιατρική σκέψη από ιατρούς, ειδικά εκπαιδευμένους. Η επιλογή των περιστατικών γίνεται σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο βελονισμός είναι αναγνωρισμένη ιατρική πράξη με θετικά αποτελέσματα για την υγεία και αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο θεραπείας. Βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος ασθενειών και παθήσεων χωρίς να έχει παρενέργειες.

   Ο Βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO – World Health Organization) έχει αναγνωρίσει τον βελονισμό ως ιατρική θεραπευτική μέθοδο με πλήθος ενδείξεων. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι κατά την τελευταία εικοσαετία έχουν δημοσιευθεί στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία του δυτικού κόσμου πάνω από 5.000 ιατρικές μελέτες που αφορούν στον Βελονισμό και καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του.

Μεγάλο πλεονέκτημα του βελονισμού αποτελεί το γεγονός ότι, συνδυάζεται θαυμάσια με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αγωγή, ενώ παράλληλα υπάρχει συνέργεια μεταξύ βελονισμού και φαρμάκων. Η πρόοδος της νευροφυσιολογίας και της νευροενδοκρινολογίας, βοήθησε σημαντικά στην απομυθοποίηση όλων φιλοσοφο-θρησκευτικών δοξασιών και στον καθορισμό ενός ακριβούς μοντέλου δράσης όλων των ενδογενών νευρικών, ορμονικών και μηχανικών μηχανισμών που συνθέτουν το ευνοϊκό αποτέλεσμα του βελονισμού, τουλάχιστον όσον αφορά τον οξύ και χρόνιο πόνο.

ΠΩΣ ΔΡΑ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

  Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία, όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών (μεσημβρινό) και ονομάζεται ζωτική ενέργεια (Τσι). Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή της, λόγω κάποιας παθολογίας, ενός σημαντικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και η υγεία κλονίζεται.
Περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (σημεία βελονισμού) με 2 στόχους:
•    Αποκατάσταση της θρέψης του πάσχοντος οργάνου ή ιστού, μέσω της αποκατάστασης της φυσιολογικής ροής του αίματος.
•    Επανάκαμψη της ενεργειακής ετοιμότητας του οργανισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις λειτουργίες για τις οποίες έχει προγραμματιστεί.
Η εισαγωγή βελόνων στα σημεία βελονισμού, προκαλεί την διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το ΚΝΣ και την απελευθέρωση ενδογενών ουσιών (ενδορφίνες) καθώς και αγγειοδραστικών πεπτιδίων που προκαλούν αύξηση της αιματικής ροής της περιοχής και αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτοϊασης του οργανισμού. Μέσω του βελονισμού επέρχεται επίσης ψυχική ευεξία και εξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Image

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

  Όταν ασκείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ΙΑΤΡΟ είναι πολύ ασφαλής. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι προ-αποστειρωμένες, μίας χρήσης, τοποθετούνται με οδηγό. Είναι ανώδυνος, μπορεί να συνδυασθεί με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή και σχεδόν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες (αναφέρονται μικρή αιμορραγία (3%), πόνος στην εισαγωγή βελόνας (4-2%), λιποθυμική διάθεση (<0,5%)). Τα σημεία βελονισμού είναι συγκεκριμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα και η θεραπεία μέσω αυτών είναι συνήθως αποτελεσματική σε βάθος χρόνου.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΣΕΙΣ:
-    σοβαρή αιμορραγική διάθεση,
-    ανοσοκατασταλμένοι, που σε προηγούμενη συνεδρία εμφάνισαν έντονη αντίδραση,
-    σοβαρές ψυχικές διαταραχές,
-    ημιμόνιμες βελόνες σε ασθενείς με βαλβιδοπάθεια,
-    σε έγκυες, δεν απαγορεύεται, αλλά δεν βελονίζεται η περιοχή της κοιλιάς,
-    απουσία συναίνεσης

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ;

•    Ο βελονισμός είναι μια ολιστική ιατρική μέθοδος που δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό να αποθεραπευτεί.
•    Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, καθώς αντιμετωπίζει την ρίζα του προβλήματος,
      όχι μόνο το σύμπτωμα.

•    Είναι ασφαλής και έχει συνεργική δράση με την λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή.
•    Θεραπεύει τον οξύ και χρόνιο πόνο και εφαρμόζεται σε ποικίλες περιπτώσεις.
•    Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό.
•    Έχει ένα ανεκτά οικονομικό κόστος θεραπείας.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ:

-    πόνους (κεφαλαλγία, ημικρανία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, οσφυαλγία, ινομυαλγία, μυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, αθλητικές κακώσεις κ.α.),
-    εθισμούς (κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών),
-    ψυχολογικά προβλήματα (αϋπνία, φοβίες, κατάθλιψη, μελαγχολία, άγχος),
-    νευρολογικές παθήσεις (νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού),
-    παχυσαρκία,
-    παθήσεις γαστρεντερικού (γαστρίτιδα, κολίτιδα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου),
-    παθήσεις ΩΡΛ (εμβοές, ίλιγγος, ν. Ménière),
-    δερματοπάθειες (ψωρίαση, κνησμός, έρπητας ζωστήρας),
-    παθήσεις ουρο-γεννητικού συστήματος,
-    δυσμηνόρροια,
-    εφαρμογή στη κοσμητική ιατρική (ρυτίδες, κυτταρίτιδα, αντιγήρανση).

Image
ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

   H πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει λήψη ιστορικού,μελέτη ακτινογραφιών και άλλων εργαστηριακών ευρημάτων καθώς και πληροφοριών για τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Επίσης διενεργείται ΔΩΡΕΑΝ ανάλυση σύστασης του σώματος (ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ) με σύγχρονο μηχάνημα.

Σε μια συνεδρία βελονισμού, θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Αφού αναγνωριστούν τα σημεία βελονισμού, αποστειρώνεται το δέρμα στην περιοχή και εισάγονται οι βελόνες. Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνέδρια, εξαρτάται από τη μορφή βελονισμού που ασκείται, καθώς και την υπο θεραπεία ασθένεια. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 30-40’.
Στα περισσότερα σημεία η αρχική εισαγωγή της βελόνας δεν είναι καθόλου αισθητή. Σε κάποια άλλα μπορεί να νιώσετε ένα τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα. Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος, ο ασθενής δεν νιώθει κάτι συνήθως εκτός από ένα μούδιασμα λόγω ενεργοποίησης του μεσημβρινού του σημείου. Γενικά οι ασθενείς βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.
Ο αριθμός των θεραπειών και η συχνότητά τους διαμορφώνεται ανάλογα με την φύση της ασθένειας, την σοβαρότητα, την διάρκεια. Ο μέσος όρος είναι 1-3 φορές εβδομαδιαίως. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις, μία και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ:
-    βελονισμός,
-    ηλεκτροβελονισμός,
-    ωτοβελονισμός,
-    βεντούζες,
-    μόξα.
Image
Image

Search