Οδηγίες λήψεως δειγμάτων εργαστηριακών εξετάσεων

Για να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα του εξεταζόμενου δείγματος για την διάγνωση πρέπει να τηρούνται ανάλογες προϋποθέσεις κατά την λήψη του.

Οι αιμοληψίες συνήθως γίνονται το πρωί. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή, γενικά προτείνουμε να μεταθέσουν την λήψη των φαρμάκων μετά την αιμοληψία και αυστηρά όταν μιλάμε για τα φάρμακα του θυρεοειδή.

 • Αιματολογικές εξετάσεις:

(Γενική Αίματος, Αιμοπετάλια, Έλεγχος αναιμιών και αιμοσφαιρινοπαθειών – Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης, Ομάδα αίματος, Rhesus, ΤΚΕ, Ινωδογόνο κλπ.) Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

 • Βιοχημικές εξετάσεις:

(Σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.)

Νηστεία 12 εως 14 ωρών. Το βράδυ της παραμονής της αιμοληψίας ο εξεταζόμενος να μην πάρει αλκοολούχα. Αποφυγή αλλαγής διαιτητικών συνηθειών και συνηθειών στην λήψη αλκοόλης κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες (πρόσφατη λήψη τροφής αυξάνει την συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων στον ορό αλλά δεν επηρεάζει την συγκέντρωση της χοληστερόλης).

 • Ορμονολογικές εξετάσεις, Ανοσολογικές εξετάσεις, Επίπεδα φαρμάκων, Καρκινικοί δείκτες

Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη. Η αιμοληψία γίνεται οποιαδήποτε ώρα.

 • Εξετάσεις ούρων:

a) Γενική Ούρων και καλλιέργεια ούρων.
Βασική προϋπόθεση είναι το πλύσιμο των γενετικών οργάνων με κοινό σαπούνι και το καλό τελικό ξέβγαλμα. Το πλύσιμο γίνεται τρεις φορές. Ο εξεταζόμενος μαζεύει το μέσο της ροής των ούρων χωρίς διακοπή της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (όχι αρχή και τέλος της ούρησης). Αν ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος στο εργαστήριο είναι μεγάλος, το δείγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.

b) Συλλογή ούρων εικοσιτετραώρου (24h).
Τα ούρα συλλέγονται σε πλαστικά ειδικά δοχεία (από το φαρμακείο). Η συλλογή αρχίζει στις 8:00 το πρωί. Τα πρώτα ούρα στις 8:00 δεν μαζεύονται. Όλες οι άλλες ουρήσεις της ημέρας καθώς και της νύχτας μαζεύονται στα δοχεία και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή τελειώνει την επόμενη μέρα στις 8:00 το πρωί, οπότε μαζεύονται και τα τελευταία ούρα. Προσοχή ώστε να μην παραλείψετε κάποια ούρηση ή να μην σας φύγουν ούρα έξω από το δοχείο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε την συλλογή των ούρων από την αρχή.

c) Συλλογή ούρων διώρου (2h)
Το πρωί θα ουρήσετε κανονικά στην τουαλέτα. Αμέσως μετά θα πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό. Στις δυο ώρες ακριβώς από την πρωινή ούρηση, θα πρέπει να ουρήσετε σε έναν ουροσυλλέκτη.

Δίαιτα γαλακτοκομικών προϊόντων

Η δίαιτα αυτή αφορά τα άτομα εκείνα στα οποία ο γιατρός έχει ζητήσει την εξέταση ασβεστίου ούρων 2h ή 24h. Την ειδική δίαιτα θα την κάνετε την ημέρα συλλογής των ούρων 24ώρου ή την προηγούμενη ημέρα συλλογής ούρων 2ώρου. Την ημέρα αυτή θα πρέπει να πάρετε 2.5 κεσεδάκια γιαούρτι ή 2 ποτήρια γάλα. Το γάλα και το γιαούρτι μπορεί να είναι πλήρες, μερικά ή ολικά αποβουτυρωμένο. Την ημέρα αυτή δεν θα λάβετε το χάπι ασβεστίου.

 

Δίαιτα χωρίς ζελατίνη

Η δίαιτα αυτή αφορά μόνον τα άτομα εκείνα στα οποία ο γιατρός έχει ζητήσει την εξέταση υδροξυπρολίνη ούρων. Την ειδική δίαιτα θα την κάνετε ως εξής:

-          Μόνο την προηγούμενη μέρα εφ' όσον σας ζητήθηκε εξέταση ούρων 2ώρου, και

-          Μόνον την ημέρα συλλογής των ούρων σας εάν σας ζητήθηκε η εξέταση ούρων 24ώρου.

Δεν πρέπει να φάτε τα εξής τρόφιμα:

-          Κρέας και προϊόντα κρέατος (π.χ. λουκάνικα, ζαμπόν, σούπες κρέατος κλπ)

-          Ψάρι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

-      Κέικ, πίτες, στιγμιαίες πουτίγκες, τούρτες ψυγείου, παγωτά, γλυκίσματα, σοκολάτες, ζελέδες, καραμέλες καθώς και άλλα που περιέχουν ζελατίνη.

Επιτρέπεται να φάτε τα εξής:

-          Γαλακτοκομικά προϊόντα (πχ γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέμα)

-          Αμυλούχα (πχ φασόλια, αρακάς, πατάτες, ψωμί)

-          Φρούτα και προιόντα φρούτων (πχ κομπόστες), λαχανικά, χορτόσουπες.

-          Ροφήματα (πχ καφές, κακάο, χυμοί φρούτων, αλκοολούχα ποτά)

-          Διάφορα (πχ μαρμελάδα, ζάχαρη, καρυκεύματα, αυγά, φυτικό βούτυρο)

 

d) Εξέταση ούρων για VMA( ούρα 24h)

Απαγορεύεται επί τριήμερο: Σοκολάτα, ξηροί καρποί, κακάο, τσάι, καφές, βανίλια, κρέμα καραμελέ, ρυζόγαλο, μπανάνες, παγωτό, οινοπνευματώδη, μαρμελάδα, πορτοκάλια, οτιδήποτε βανίλια και φάρμακα (ασπιρίνη πυριδοξίνη, Levodopa, Carbidopa, reserpine, amoxicillin).

 • Εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης (τεστ κυήσεως)

Θα πρέπει να πραγματοποιείται από την δεύτερη μέρα καθυστέρησης της έμμηνου ρήσεως και μετά.

 

 • Καλλιέργεια κοπράνων

Συλλέγονται τα πρωινά κόπρανα σε ειδική συσκευασία από το φαρμακείο, η οποία περιέχει κουταλάκι στην εσωτερική πλευρά του πώματος.

 • Παρασιτολογική κοπράνων

Η εξέταση αυτή απαιτεί υδαρή κόπρανα. Συλλέγεται μέρος δυο ή τριών διαδοχικών κενώσεων.

 • Mayer κοπράνων (αιμοσφαιρίνη κοπράνων)

Συνίσταται για 2-3 μέρες διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αποχή από κρέας, παντζάρια και φάρμακα όπως σίδηρος και ασπιρίνη. Συλλέγεται από διάφορα σημεία της κένωσης σε αποστειρωμένο ειδικό δοχείο από το φαρμακείο.

 • Εξετάσεις σπέρματος

Συλλογή σπέρματος με αποχή 3-5 ημέρες ( όχι < 2 ή > 7 ημέρες) Συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη δια αυνανισμού. Είναι σημαντικό να μην χαθεί ποσότητα από την αρχή ή το τέλος (όταν μιλάμε για σπερμοδιάγραμμα). Προσοχή! Να  προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και της περιοχής με σαπούνι και νερό (ειδικά εάν χρειάζεται καλλιέργεια). Απαγορεύεται η συλλογή με προφυλακτικό ή με σεξουαλική επαφή. Το σπέρμα αφού συλλεχτεί πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο σε 1h το αργότερο. Να προηγηθεί τηλεφωνική επαφή με το μικροβιολογικό ιατρείο όταν πρόκειται για σπερμοδιάγραμμα.

 • Εξέταση κολπικού εκκρίματος:

Απαγορεύονται εσωτερικές πλύσεις ειδικά με αντισηπτικά, χρήση ενδοκολπικών φαρμάκων (αλοιφές, υπόθετα) και σεξουαλική επαφή για μερικές ημέρες. Πριν την εξέταση να προηγείται από μέρους της εξεταζόμενης τοπικό εξωτερικό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Η καλύτερη στιγμή για εξέταση είναι η μέση του κύκλου.

 • Οδηγίες Λήψης Δείγματος για μεταβολική εξέταση

  • Παραμείνετε νηστικός για 12 h πριν την συλλογή των ούρων
  • Συλλογή πρώτων πρωινών ούρων (50ml)
  • Μεταφορά με παγοκύστη
  • Να γνωρίζετε την ώρα συλλογής των ούρων
  • 4 ημέρες πριν αποφύγετε: λήψη βιταμινών, αμινοξέων, κορτικοστεροειδών, αντισταμινικών, αντιβιοτικών. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή αναψυκτικών που αναπληρώνουν βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία
  • 2 ημέρες πριν αποφύγετε: αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
  • 1 ημέρα πριν αποφύγετε τις ακόλουθες τροφές: μήλα, λουκάνικα, δαμάσκηνα, κεράσια, μούρα, σταφύλια, ανανά, φρουτοχυμούς, μπανάνες, σταφίδες, ντομάτες, αβοκάντο, καρύδια, έλαιο καρύδας, καρύδα ποτό με σόδα, κρασί, κρέμα ή μαγιονέζα, (ελέγξτε τις ετικέτες στα ψημένα αγαθά), βενζοικό οξύ (συντηρητικό) , ασπαρτάμη (γλυκαντική ουσία που βρίσκεται στα light προϊόντα όπως coca-cola light)
  • Το προηγούμενο 24h να περιοριστεί η κατανάλωση υγρών σε 8 ποτήρια νερού

   

 • Τροφική δυσανεξία: 10-12 ώρες νηστικοί
Image

Search