Λοιμώξεις

Λοίμωξη σημαίνει ότι ένας αριθμός μικροβίων βρίσκεται σε ένα σημείο του οργανισμού όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν και άμεσα ή έμμεσα, μέσω της τοξικότητάς τους, προκαλούν αντίδραση φλεγμονής που συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Για τους πιο πολλούς ιστούς, ο κρίσιμος αριθμός των μικροβίων για την πρόκληση λοίμωξης είναι 1.000.000 ανά κυβικό χιλιοστό ιστού.

Ο όρος λοίμωξη προϋποθέτει υποχρεωτικά την παρουσία μικροβίων με αιτιολογική σχέση στη φλεγμονή. Μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε μικροοργανισμό (βακτήρια, μύκητες, ιούς, παράσιτα). Πρέπει να διακρίνεται από τον όρο μόλυνση που σημαίνει παρουσία μικροβίων εκεί που φυσιολογικά δεν υπάρχουν χωρίς να προκαλούν φλεγμονή.

Βασικά είδη λοιμώξεων είναι:

-Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ρινοκλπίτιδα, πνευμονία, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α)

-Λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις, κολπίτιδα, προστατίτιδα, ουριθρίτιδα κ.α)

-Λοιμώξεις των μαλακών μορίων(∆οθιήνωση ,Θυλακίτιδα ,Ερυσίπελας, Κυτταρίτιδα , Μολυσματικό κηρίο ,Στρεπτοκοκκική γάγγραινα κ.α)

-Λοιμώξεις οστών και αρθρώσεων (Οξεία οστεομυελίτιδα , Χρονία οστεομυελίτιδα , Σηπτική αρθρίτιδα κ.α)

-Διαρροϊκά σύνδρομα

-Λοιμώξεις απο επαφή με ζώα( Λύσσα κ.α)

Πότε και πού δεν χρειάζονται τα αντιβιοτικά

1. Στο κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις γενικά, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γρίπη, δηλαδή όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως συνάχι,πονόλαιμος, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οστικά άλγη, καταβολή,κακουχία.

2. Στις περιπτώσεις φαρυγγοαμυγδαλίτιδας περίπου το 90% στους ενήλικες και το 80% στα παιδιά είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Για να διευκρινιστεί η ιογενής συνδρομή από τη στρεπτοκοκκική αρκεί η εκτέλεση του Strep-test από τον κλινικό ιατρό στο γραφείο του, η οποία είναι ευαίσθητη, αξιόπιστη,φθηνή και ταχεία (<10 min).

3. Στη ρινοκολπίτιδα, της οποίας τα συμπτώματα (πυώδεις ρινικές εκκρίσεις, άλγος στο πρόσωπο) διαρκούν λιγότερο από 10 ημέρες και στα περισσότερα επεισόδια ωτίτιδας στους ενήλικες.

4. Στην οξεία βρογχίτιδα (βήχας ξηρός ή παραγωγικός).

5. Στα διαρροϊκά σύνδρομα που διαρκούν λιγότερο από 3 ημέρες.

6. Σε όλες τις περιπτώσεις ασυμπτωματικής βακτηριουρίας, ακόμα και σε διαβητικούς ασθενείς, όπως επίσης και στην περίπτωση βακτηριουρίας που έχει σχέση με την παρουσία μόνιμου ουροκαθετήρα. Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες και οι περιπτώσεις παρεμβατικών χειρισμών και χειρουργικών επεμβάσεων στο ουροποιητικό
(π.χ. κυστεοσκόπηση, προστατεκτομή), στις οποίες η ασυμπτωματική βακτηριουρία θα πρέπει να θεραπεύεται πριν την πραγματοποίηση των επεμβατικών χειρισμών, ενώ η εγκυμονούσα θα πρέπει να παρακολουθείται σε όλη τη διάρκεια της κύησης για πιθανή ασυμπτωματική υποτροπή.

7. Σε γυναίκες με κολπίτιδα και άνδρες με ουρηθρίτιδα, όταν στις καλλιέργειες κολπικού και ουρηθρικού αναπτύσσονται κοινά μικρόβια όπως Κολοβακτηρίδιο, Κλεμπσιέλλα, Εντερόκοκκος, Σταφυλόκοκκος

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων παίζει και ο εμβολιασμός. Δείτε το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

 
Image

Search